alle kategorier

Forside>Nyheder

Citrusfrugter kan hjælpe med at forhindre fedme-relaterede hjertesygdomme, leversygdomme, diabetes

Tid: 2020-10-14 Hits: 374

PHILADELPHIA, 21. august 2016 — Appelsiner og andre citrusfrugter er gode for dig — de indeholder masser af vitaminer og stoffer, såsom antioxidanter, der kan hjælpe med at holde dig sund. Nu rapporterer en gruppe forskere, at disse frugter også hjælper med at forhindre skadelige virkninger af fedme hos mus, der fodres med en kost med højt fedtindhold i vestlig stil.

Forskerne præsenterer deres arbejde i dag ved det 252. nationale møde og udstilling i American Chemical Society (ACS). ACS, verdens største videnskabelige samfund, holder mødet her til og med torsdag. Den indeholder mere end 9,000 præsentationer om en bred vifte af videnskabelige emner.

"Vores resultater tyder på, at vi i fremtiden kan bruge citrusflavanoner, en klasse af antioxidanter, til at forebygge eller forsinke kroniske sygdomme forårsaget af fedme hos mennesker," siger Paula S. Ferreira, en kandidatstuderende fra forskerholdet.

Mere end en tredjedel af alle voksne i USA er overvægtige, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention. At være overvægtig øger risikoen for at udvikle hjertesygdomme, leversygdomme og diabetes, højst sandsynligt på grund af oxidativt stress og betændelse, siger Ferreira. Når mennesker indtager en kost med højt fedtindhold, ophober de fedt i deres kroppe. Fedtceller producerer overdreven reaktive iltarter, som kan beskadige celler i en proces kaldet oxidativ stress. Kroppen kan normalt bekæmpe molekylerne med antioxidanter. Men overvægtige patienter har meget forstørrede fedtceller, hvilket kan føre til endnu højere niveauer af reaktive iltarter, der overvælder kroppens evne til at modvirke dem.

Citrusfrugter indeholder store mængder antioxidanter, en klasse af dem kaldes flavanoner. Tidligere undersøgelser koblede citrusflavanoner til at sænke oxidativt stress in vitro og i dyremodeller. Disse forskere ønskede at observere virkningerne af citrusflavanoner for første gang på mus uden genetiske modifikationer, og som blev fodret med en kost med højt fedtindhold.

Holdet på Universidade Estadual Paulista (UNESP) i Brasilien gennemførte et eksperiment med 50 mus, der behandlede dem med flavanoner, der findes i appelsiner, lime og citroner. Flavanonerne de fokuserede på var hesperidin, eriocitrin og eriodictyol. I en måned gav forskerne grupper enten en standarddiæt, en diæt med højt fedtindhold, en diæt med højt fedtindhold plus hesperidin, en diæt med højt fedtindhold plus eriocitrin eller en diæt med højt fedtindhold plus eriodictyol.

Den fedtrige diæt uden flavanonerne øgede niveauet af celleskademarkører kaldet thiobarbitursyrereaktive stoffer (TBARS) med 80 procent i blodet og 57 procent i leveren sammenlignet med mus på en standarddiæt. Men hesperidin, eriocitrin og eriodictyol reducerede TBARS-niveauerne i leveren med henholdsvis 50 procent, 57 procent og 64 procent sammenlignet med mus, der blev fodret med en kost med højt fedtindhold, men ikke fik flavanoner. Eriocitrin og eriodictyol reducerede også TBARS-niveauet i blodet med henholdsvis 48 procent og 47 procent i disse mus. Derudover havde mus behandlet med hesperidin og eriodictyol reduceret fedtophobning og skader i leveren.

"Vores undersøgelser viste ikke noget vægttab på grund af citrusflavanonerne," siger Thais B. Cesar, Ph.D., der leder holdet. "Men selv uden at hjælpe musene med at tabe sig, gjorde de dem sundere med lavere oxidativt stress, mindre leverskader, lavere blodlipider og lavere blodsukker."

Ferreira tilføjer: "Denne undersøgelse tyder også på, at indtagelse af citrusfrugter sandsynligvis kan have gavnlige virkninger for mennesker, der ikke er overvægtige, men som har en kost rig på fedtstoffer, hvilket sætter dem i fare for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, insulinresistens og abdominal fedme."

Derefter vil holdet undersøge, hvordan man bedst administrerer disse flavanoner, hvad enten det er i citrusjuice, ved at indtage frugten eller udvikle en pille med disse antioxidanter. Derudover planlægger holdet at udføre undersøgelser, der involverer mennesker, siger Cesar.

Cesar anerkender finansiering fra støtteprogrammet for videnskabelig udvikling af School of Pharmaceutical Sciences hos UNESP og af Citrosuco, en appelsinjuiceproduktionsvirksomhed i Matão, Sao Paulo, Brasilien.

American Chemical Society er en non-profit organisation chartret af den amerikanske kongres. Med næsten 157,000 medlemmer er ACS verdens største videnskabelige samfund og en global leder i at give adgang til kemi-relateret forskning gennem sine mange databaser, peer-reviewede tidsskrifter og videnskabelige konferencer. Dets hovedkontorer er i Washington, DC og Columbus, Ohio.

Forskningen præsenteres på et møde i American Chemical Society.

Hotte kategorier